|
A lovak szívesen csemegéznek gyümölcsöt |
A
lovak szénát, zabot, gyökereket és gyümölcsöket fogyasztanak legszívesebben. A jó emésztés érdekében szervezetük a sót is igényli.
Két fajta lovat ismerünk: az angol telivéreket, és a munkára tenyésztett lovakat. Az egyes lófajták az angol és az arab telivérek keresztezésével jöttek létre. Ezek a lovak gyorsak, erősek, többnyire versenypályákon, díjugrató versenyeken, lovaspóló mérkőzéseken vagy vadászatokon találkozni velük. Ezek többnyire melegvérű lovak, ellentétben a hideg vérű munkára tenyésztett lovakkal. Ez utóbbi fajták testesebbek, erősebb felépítésűek és ellenállóbbak, feladatuk többnyire lassú, nehéz és monoton. Persze lovaglásra is használják őket, a lovasrendőr alakulatoknál például ezek a lovak teljesítenek szolgálatot.
A fogatlovak, a kocsilovak és az igáslovak nagyon erős állatok, munkájuk nagy erőfeszítést igényel. Nem véletlenül mérik a motor erejét lóerőben! Ezek a csodálatra méltó teremtmények a világ legkedveltebb állatainak listáján a negyedik helyezést szerezték meg és tartják hosszú évek óta. Minden kontinensen találni lovakat, a legtöbb persze Kínában él.
Ezek a derék állatok szinte miden jellegű mezőgazdasági munkát ellátnak, megérdemlik hát jutalomként a finom falatokat. Kereskedelmi forgalomban nagyon sokfajta lovaknak készült édességet találni, nagyon szeretik a sárgarépát és az almát is, de ennél különlegesebb finomsággal is meghálálhatjuk szeretetüket és munkájukat!
|
A lovak hosszú órákon keresztül képesek jóízűen elnyammogni az ízletes füveken és növényeken |
Íme, egy édes és egészséges sütemény recept lovaknak:
10 dkg lereszelt alma
10 dkg reszelt sárgarépa
2 evőkanál melasz
2 evőkanál kukoricacsíra olaj
10 dkg zabpehely
|
Jutalmazzuk őket lósütivel |
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kávéskanál tengeri só
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra (6-os fokozat), egy nagyobb darab alufóliát hajtsunk ketté, és vékonyan vajazzuk meg. Az almát, a répát, a melaszt és az olajat alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a zabpelyhet, a lisztet és a sót, és gyúrjuk homogén masszává. Borítsuk a dupla réteg alufóliára, és terítsük ki, mint a pizzatésztát. Tegyük a sütőrácsra, és süssük 20 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, törjük kisebb darabokra, és úgy kínáljuk lovunknak. Jutalmazzuk,